o meni

IZA OBJEKTIVA, MONITORA I DOBRE IDEJE

kreativac u pokretu

Nedžad spahalić

Rođen ne tako davno 1999. godine u Sarajevu, Bosni i Hercegovini. Diplomirao Grafički dizajn i multimediju na Internacionalnom Burch Univerzitetu gdje sam tokom četverogodišnjeg studija stekao osnovne vještine kreativnog rada.

Uporedo sa studijama sam radio i kao freelance grafički dizajner i 
kreator digitalnih vizuelnih sadržaja te kao fotograf vjenčanja.

Radim na poslovima koje uključuju fotografisanje, grafički dizajn, dizajn za štampu i online medije, dizajn plakata i bilborda, fotografisanje proizvoda, portreta i događaja te kreiranje video klipova.

FOTOGRAFIJA, IPAK, PRIJE SVEGA

Moje kreativno putovanje je zapravo započelo sa pisanjem. Shvatih to dok pišem ovaj
tekst. U pisanju, kao i u fotografiji, priča igra glavnu ulogu. A fotograf, kao i pisac, u
svakom prizoru vidi svoju neku priču.


Iz moje radionice

u neprestajnoj potrazi za
Svjetlom i pričom

U jednom periodu sam počeo istraživati analogne kamere i stare tehnologije pravljenja fotografija. U potrazi za analognim kamerama, često sam nailazio na neispravne stare kamere.

Onda je proradila kreativa i shvatio sam da od starih kamera mogu praviti, ni manje ni više nego – lampe

Tu sam pronašao moj novi hobi i nazvao ga Svjetlow.

Ručno rađene lampe
sa karakterom

Ekološka dimenzija cijele ove priče je jedna od glavnih motivacija za moj rad. Trudim se što više odnositi sa poštovanjem prema prirodi i živjeti u skladu sa njom. I to je odluka koju svako za sebe treba donijeti. Mislim da bi zbog okoliša bilo važno smanjiti konzumerizam. Mnogi ni ne pomisle da iskoriste stare predmete jer svaki dan kupe nešto novo, to je naizgled jednostavnije. Kada bismo manje kupovali novo, samim time bi bilo i manje starih stvari.

Prvi koraci

FOTO387

Svaka dobra priča počinje sa “bilo jednom…”. Eh, bili jednom jedni mladenci i bili jednom jedni fotografi…

Foto387 je bila zamisao dvoje srednjoškolaca pokrenuta 2018. godine. Aida i Nedžad, mladi fotografski duo orijentiran da stvara opuštenu atmosferu i iskrene odnose sa našim klijentima. Ispred naših objektiva svako postaje vrhunski model i glavni junak u svojoj priči.