DIZAJN MENIJA ZA RESTORAN I KAFIĆ

O izgledu menija treba razmišljati kao o izlogu restorana ili kafića, on je svojevrstan “katalog” ponude. Učinak mudro osmišljenog i dobro grafički dizajniranog menija vidite odmah. Meni komunicira sa svakim gostom ponaosob. Gost će držati meni u rukama koliko god mu je potrebno da donese odluku. Zato moramo učiniti da se on / ona zaljubi u izgled menija, a samim tim i u ugostiteljski objekat.

Melody

Melody je caffe bar, pizzeria i restoran, smješten u Sarajevu. Karakteriše ga ugodan ambijent, raznolika ponuda vrhunskih jela i ljubazno osoblje.

Prostor je rustičnog izgleda, sa grubim, neobrađenim površinama. Naravno taj izgled je postignut sa takvim odabranim stilom. Upravo taj izgled je nadahnuo sam dizajn menija.

Korice i uvez

Dizajn korica vrlo jednostavan, sa crnom dominantnom bojom (radi lakšeg održavanja i manjeg prljanja) i natpisom “MENI”. Korice su napravljenje od tvrdog kartona što meniju daje čvrstinu. 

Meni je uvezan pomoću dva šarafa koji se po potrebi mogu odvrnuti i dozvoliti pojedinačnu izmjenu unutrašnjih stranica (ukoliko se neka stranica ošteti, ako bude potrebno dodavati ili micati određene listove ili dođe do izmjene cijene i slično).

Izgled mesinganih šarafa na koricama također potpomaže i rustičnu notu dizajna.

Unutrašnje stranice

Unutrašnje stranice menija su podijeljene prema vrsti jela/pića. Na desnoj strani se uvijek nalazi ponuda, dok je lijeva strana “oslobođena sadržaja”, te na njoj nalazi po neki fun fact vezano za tu vrstu hrane

Osnova dizajna jeste sirova kartonska pozadina. Vrsta hrane se nalazi u gornjem desnu dijelu stranice. U meniju se ne nalaze fotografije hrane, već stilizovane ilustracije hrane.

Što se tiče materijala, unutrašnje stranice su printane na masnom papiru od 200gr debljine. Ova debljina je optimalna za izdržljivost stranica a pritom je i dalje jednostavno za rukovati njima, tj. listati.

Hotel Nomad Bjelašnica

Jednostavan i moderan dizajn dvostranog menija, pogodan za česte izmjene na meniju zbog pristupačne cijene izrade i održavanja.

Infinity pool bar cjenovnik